Grondslagen voor waardering en resultaatbestemming
Inleiding
De jaarrekening is opgesteld met inachtneming van het 'Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeente' (BBV) en de Financiële verordening artikel 212 Gemeente Someren 2017. In deze financiële verordening zijn regels en uitgangspunten opgenomen voor het financiële beleid en -beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie.
Algemene grondslagen voor het opstellen van de jaarrekening
De waardering van de activa en passiva en de bepaling van het resultaat vindt plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij het desbetreffende onderdeel anders is vermeld, worden de activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde.
De baten en lasten rekenen we toe aan het jaar waarop zij betrekking hebben. Baten en winsten nemen we slechts op voor zover zij op de balansdatum zijn gerealiseerd. Verliezen en risico's die hun oorsprong vinden voor het einde van het begrotingsjaar, nemen we in acht als zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.
Dividendopbrengsten van deelnemingen nemen we als baten op het moment waarop het dividend betaalbaar gesteld wordt.
Met betrekking tot de verwerking van de algemene uitkering heeft de commissie BBV een stellige uitspraak gedaan. Deze uitspraak houdt in dat in de jaarrekening de algemene uitkering wordt opgenomen conform de in het jaar laatst gepubliceerde accresmededeling. Voor de verantwoording van de algemene uitkering is derhalve uitgegaan van de definitief vastgestelde bedragen conform de decembercirculaire 2020.
Materiële vaste activa
De materiële vaste activa kennen twee subcategorieën: investeringen met economisch nut en investeringen met maatschappelijk nut. Zowel de investeringen met economisch nut, als de investeringen met maatschappelijk nut worden geactiveerd en er wordt jaarlijks over afgeschreven.
De materiële vaste activa zijn gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs, verminderd met ontvangen bijdragen van derden en de berekende afschrijvingen.
Afschrijving van de activa start in het jaar na oplevering en / of ingebruikname van het actief. Afschrijvingen worden berekend op basis van verwachte levensduur op lineaire basis. De hierbij gehanteerde richtlijnen zijn opgenomen in de nota investeringsbeleid gemeente Someren 2017.
Onder de materiële vaste activa zijn ook de in erfpacht uitgegeven gronden opgenomen. Deze materiële vaste activa zijn tegen verkrijgingsprijs gewaardeerd. De waardering van deze gronden is gebaseerd op de afgesloten overeenkomst tot koop op afbetaling. Deze gronden worden afgeschreven overeenkomstig de duur van de overeenkomst.
De materiële vaste activa met een aanschafwaarde lager dan het drempelbedrag van € 25.000,-- per order worden niet als materiële vaste activa verantwoord, maar rechtstreeks ten laste van de exploitatierekening gebracht.
Financiële vaste activa
Kapitaalverstrekkingen aan gemeenschappelijke regelingen en overige verbonden partijen, (overige) leningen u/g en (overige uitzettingen zijn - tenzij hierna anders genoemd - opgenomen tegen nominale waarde. Zo nodig is een voorziening voor verwachte oninbaarheid in mindering gebracht.
Participaties in het aandelenkapitaal van NV's en BV's (kapitaalverstrekkingen aan deelnemingen in de zin van het BBV) zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs van de aandelen. Indien de waarde van de aandelen onverhoopt structureel mocht dalen tot onder de verkrijgingsprijs, zal afwaardering plaatsvinden.
Deelnemingen zijn tegen verkrijgingsprijs gewaardeerd, of tegen marktwaarde indien de marktwaarde lager is dan de verkrijgingsprijs.
Vlottende activa
Voorraden
De voorraden worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs.
De als onderhanden werken opgenomen bouwgronden in exploitatie zijn gewaardeerd tegen vervaardigingsprijs dan wel lagere marktwaarde. De vervaardigingsprijs omvat de kosten die rechtstreeks aan de vervaardiging kunnen worden toegerekend (zoals grondaankopen en kosten van bouw- en woonrijpmaken, administratie- en beheerskosten).
Voor winstneming geldt de percentage of completion methode: voor zover gronden zijn verkocht en opbrengsten zijn gerealiseerd kan tussentijds naar rato van de voortgang van de grondexploitatie winst worden genomen. Hiervoor moet het resultaat op de grondexploitatie wel op een betrouwbare wijze kunnen worden ingeschat. Indien aan de volgende voorwaarden is voldaan, bestaat er voldoende zekerheid om winst te kunnen nemen:
1. Het resultaat op de grondexploitatie kan betrouwbaar worden ingeschat.
2. De grond (of het deelperceel) moet zijn verkocht.
3. De kosten zijn gerealiseerd (winst wordt naar rato van de realisatie gerealiseerd).
Zolang van het bovenstaande geen sprake is, worden de verkregen verkoopopbrengsten ten volle op de vervaardigingskosten in mindering gebracht.
Vorderingen
De vorderingen zijn gewaardeerd tegen nominale waarde, onder aftrek van een voorziening voor oninbaarheid.
Liquide middelen
Liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
Eigen vermogen
Het eigen vermogen is het verschil tussen de activa en het vreemd vermogen. Binnen het eigen vermogen wordt onderscheid gemaakt tussen algemene reserves en bestemmingsreserves. Algemene reserves behoren tot het weerstandsvermogen. Bestemmingsreserves zijn reserves waarvan de bestemming door de raad is vastgesteld en derhalve kunnen worden gewijzigd.
Voorzieningen
De voorzieningen zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde van de betrokken verplichting cq het voorzienbare verlies. De pensioenverplichting ten behoeve van de (voormalige) wethouders is echter tegen de contante waarde van de, reeds opgebouwde toekomstige uitkeringsverplichtingen gewaardeerd. De onderhoudsvoorzieningen stoelen op een meerjarenraming van het toekomstig onderhoud. In de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen, die is opgenomen in het jaarverslag, is het beleid ter zake nader uiteengezet.
Langlopende en kortlopende schulden
Schulden worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
Borg- en Garantstellingen
Voor zover leningen door de gemeente gewaarborgd zijn, is buiten de balanstelling het totaalbedrag van de geborgde schuldrestanten per einde boekjaar opgenomen. Overigens is in de toelichting op de balans nadere informatie opgenomen.
Kostenverdeelsleutels
Tijdsinschatting
De doorberekening van de kosten van de afdelingen Beheer en Uitvoering, Beleid en Dienstverlening gebeurt op basis van de tijdsinschatting voor de diverse onderdelen door de medewerkers van de afdeling.
Tijdregistratie
De kosten van de afdeling Beheer en Uitvoering en Beleid worden daarnaast zoveel mogelijk direct toegerekend aan de hand van verantwoorde uren tegen een voorcalculatorisch tarief voor zover het investeringen/projecten betreft.